Angela
Rejestracja: 08 lip 2013, 16:00 Posty: 16
|
Dlaczego niektóre osoby są bardziej narażone na choroby związane z zaburzeniami odżywiania o podłożu psychicznym? W jakich środowiskach takie problemy pojawiają się najczęściej? Dlaczego anoreksję mają głównie kobiety? Na anoreksję cierpią ludzie we wszystkich grupach społecznych, wiekowych i etnicznych, zarówno kobiety, jak i mężczyźni. Jednak ponad 90 proc. przypadków osób dotkniętych tym zaburzeniem stanowią kobiety. Wizerunek szczupłej sylwetki kobiecej prezentowanej w mediach wpływa na ich postrzeganie samych siebie; zaczynają odczuwać presję i za wszelką cenę dążą do osiągnięcia ideału z telewizji i kolorowych czasopism. Kobieta jest – bardziej niż mężczyzna – wyczulona na punkcie własnego wyglądu i czasami może mieć wrażenie, że jej wygląd stanowi wymiar jej poczucia własnej wartości. Najczęściej jest także przekonana, że jedynie piękna sylwetka uczyni ją atrakcyjną w oczach mężczyzn. Pragnienie bycia szczupłą staje się wtedy życiowym priorytetem, ważniejszym niż realizacja własnych pasji, celów czy rozwój intelektualny. Charakterystyczne cechy psychiki chorych na anoreksję Przez lata badań nad zaburzeniami odżywiania lekarze wyodrębnili kilka cech u osób zmagających się z anoreksją. Najbardziej charakterystyczną z nich jest niska samoocena chorego. Osoba, która ma zaburzone poczucie własnej wartości i często wątpi w swoje możliwości, zaczyna mieć problem z obiektywną oceną swojego wyglądu i może z łatwością uznać, że jedynie „idealna” sylwetka sprawi, że stanie się wartościowa w oczach innych. Anorektycy często ujawniają także silną potrzebę sukcesu, wysokie ambicje i perfekcjonizm w wielu dziedzinach życia. Niekiedy w parze z tymi cechami idą problemy w kontaktach z rówieśnikami, spędzanie większości czasu w samotności i dążenie do spełniania oczekiwań rodziców. Anorexia Bulimia Contact Na anoreksję bardziej narażeni… urodzeni wiosną? Brytyjscy uczeni wyciągnęli zaskakujące wnioski z badań przeprowadzonych na 1293 osobach zmagających się z anoreksją. Wynika z nich, że osoby urodzone między marcem a czerwcem częściej zapadały na anoreksję niż urodzeni w pozostałych miesiącach roku. Nie ustalono jeszcze przyczyny tego zjawiska. Według jednej z teorii większa zapadalność na anoreksję wynika z diety matki podczas ciąży, temperatury otoczenia i infekcji, może wiązać się również z produkcją witaminy D produkowanej dzięki kontaktowi organizmu ludzkiego ze światłem słonecznym.
Źródło: anorektyk.pl
|